Diabetes: betere communicatie tussen patiënt en arts
De vraag
Bij de behandeling van Diabetespatiënten in het UMC St Radboud bleek er behoefte aan een elektronisch dossier waarmee de communicatie tussen patiënt en arts verder zou worden versterkt. Daarnaast moesten de gegevens die hierin werden vastgelegd ook te gebruiken zijn voor wetenschappelijk onderzoek en voor kwaliteitscontrole.
Van belang hierbij waren een gebruiksvriendelijke interface en een flexibele structuur, waardoor men makkelijk zou kunnen inspringen op nieuwe vragen. Uiteraard moest het dossier ook veilig zijn en voldoen aan privacyeisen.
Onze oplossing
AEXIST ontwikkelde in samenwerking met het UMC St Radboud het Elektronisch Diabetesdossier. Het dossier bevat een elektronisch dagboek, waarin de patiënt thuis zijn glucose en insuline kan bijhouden en dat hem inzage geeft in het behandelplan. De arts en verpleegkundige hebben inzage in de door de patiënt vastgelegde gegevens en kunnen conform protocol de relevante zaken tijdens het consult vastleggen. Het dossier is eenvoudig te koppelen aan bestaande ziekenhuisinformatiesystemen zoals bijvoorbeeld Chipsoft, Isoft, McKesson of SAP. Op basis van de in het dossier vastgelegde gegevens worden de Zichtbare Zorgindicatoren opgeleverd.
In de nieuwsbrief van Nictiz geeft prof. dr. Cees Tack, internist in het UMC St Radboud, zijn visie op de invoering van het Elektronisch Diabetes Dossier. 'We beschikken over alle relevante gegevens. We leveren dus betere geprotocolleerde zorg,' aldus Cees Tack. 'Maar er is meer mogelijk. Zo kunnen wij voldoen aan de eisen van het Programma Zichtbare Zorg, dat de kwaliteit van de zorg wil verbeteren door een grotere transparantie. Je moet dan denken aan gegevens als het aantal patienten bij wie de bloeddruk is gemeten.'
Demo
Geïnteresseerd ? Vraag de inlogcode aan via [email protected]