Data beschikbaar voor onderzoek
De vraag
De gegevens van het zorgproces zijn niet alleen van belang voor de behandeling van de individuele patiënt maar zijn ook relevant voor wetenschappelijk onderzoek. Op basis hiervan kan immers de patiëntenzorg verder verbeterd worden.
Deze vraag naar kwalitatief en kwantitatief bruikbare medische gegevens speelt ook bij het Parelsnoer Initiatief (PSI). Het PSI is een samenwerkingsverband tussen de acht universitair medische centra (UMC’s), dat op interuniversitair niveau klinische data en biomaterialen verzamelt voor onderzoek met als doel patiënten beter te kunnen behandelen.
Onze oplossing
Voor drie van deze ‘parels’ - ziektebeelden waarop het PSI zich richt - heeft AEXIST voor het UMC St Radboud dossiers ontwikkeld: darmkanker, CVA en diabetes. Omdat de gegevens tijdens de behandeling van de patiënt eenduidig en gecodeerd worden vastgelegd, kunnen zij vervolgens anoniem aan onderzoekers beschikbaar worden gesteld. Deze kunnen de data vervolgens verwerken met bijvoorbeeld SPSS of SAS.
Hiermee draagt AEXIST bij aan het ontwikkelen van nieuwe evidence based richtlijnen: landelijk geldige wetenschappelijk onderbouwde en vakinhoudelijke aanbevelingen voor optimale zorg.
Casus: Darmkanker dossier